Fant først et kurs i lonely planet, men da vi sjekket dette nærmere, kostet det 3000kr per pers for 3 formiddagskurs. Fikk hostellmamma til å sjekke opp litt for oss, og ho fant ei dame i nabobyen, Mapusa, som gjerne kunne holde kurs. Ho skulle ha 1000rupi (100kr) for å lære oss 25 retter! Vi dro til Mapusa, fant omsider fram til møtestedet og skjønte kjapt at dette ville bli et autentisk kurs, akkurat slik de lokale kokkelerer. Først og fremst var det hennes egen leilighet kokkeleringen skjedde i. Indere har et ganske så annereledes forhold til renhold enn vi er vant med; de fleste hybelkjøkken jeg har sett er vesentlig reinere enn denne smørja. Uansett, kokkelere skulle vi, og før vi entret kjøkkenet måtte vi vaske beina. Synes i utgangspunktet det hørtes noe merkelig ut i et heller skittent hjem, men da guttungen i huset kom hjem med matvarer, skjønte vi hvorfor. I mangel av plass på benkeplata helte ho alle matvarene utover gulvet, det fungerte tydeligvis både som lagringsplass for matvarer og som skjærefjøl. Gulvet var usynlig inndelt i en skitten og en "ren" sone som tidvis fløyt over i hverandre. Vi kokkelerte indiske forretter, hovedretter og desserter som generelt smakte superdigg, bortsett fra dessertene som var altfor søte. Det beste beviset for at dette er autentisk indisk matlaging, er den etterfølgende romlemagen og overhengende fare for å bæsje på leggen!
Har lenge lurt på hva vi skal gjøre når vi etterhvert reiser fra Goa. Ikke fordi det er mangel på ting å se og gjøre i India, snarere tvert i mot. Det er altfor mange steder som "bare må sees", men altfor store avstander og altfor lite tid. Vi valgte ut noen favoritter på veien nordover: Ajanta caves, Orccha, Khajuraho, Bhandavgarh nasjonalpark og til slutt til Varanasi.
Tenkte å ta tog nordover, men det viste seg å være bortimot umulig å finne togtider på nett, og når de endelig var funnet, viste det seg at det faktisk er umulig for utlendinger å bestille på nett. "Welcome to India!" Togturen vi hadde kommet fram til var på intet mindre enn ca 70 timer + bytter, så kanskje greit å revurdere reiseruta. OK, vi dropper toget, bruker litt mer penger, sparer litt tid og flyr nordover i steden. Da får vi sett litt færre steder, men får til gjengjeld mer tid på hvert sted. Det også viste seg å være lettere sagt enn gjort; Det går nemlig ikke an å bestille flybilletter uten indisk telefonnummer, og billetten kan ikke betales med utenlandsk kredittkort. "Welcome to India" igjen!
Dagens fun-fact:
1. En ku kan leies opp en trapp, men ikke ned igjen
2. Sommerfugler smaker med beina. Jaggu flaks at ikke vi gjør det samme, det hadde vært spesielt kjipt i India!
Dages sitat fra Elin:
"Hjelp, jeg er fanget mellom en ku og en tuk-tuk!"
Et relativt varmt og fuktig miljø fører til at nesten alle hus er svarte av sopp, mens noen hus har grodd skjegg |
Kjipt å sitte i bur mens resten av familien ligger slakta rett over |
Kulinarisk opplevelse dette her, forsto det smakte fortreffelig. Dette er vel beviset på at det ikke alltid er sammenheng mellom god smak og rent / ryddig kjøkken. Ser på bildene at høner/kyllinger kan kjøpes meget ferske, dere er tydelig langt vekk fra Rema/Rimi. Fin blog, ha en god reise videre
SvarSlett